Hi everyone.
Kalini, I nak share resepi ayam masak lemak. Sebab I rindukan ayam masak lemak anjung UiTM Dengkil, so I pun terdetiklah nak masak menu ni. Simple je, so tak payah pening-pening. I can say that ni antara menu yang mudah untuk anyone yang baru nak berjinak-jinak dengan memasak. So, let's get started.
AYAM MASAK LEMAK
INGREDIENTS:
- Ayam
- Santan
- Cili padi
- Serbuk kunyit satu setengah sudu kecil
- Serai 2 batang
- Bawang merah 2 ulas
- Gula dan garam secukup rasa
- Ubi kentang (sebab I suka kentang)
- Asam keping or tamarind paste
HOW TO COOK?:
- Blendkan cili padi, serbuk kunyit dan sedikit air.
- Panaskan minyak dan tumis bawang merah. I tumbuk guna lesung batu je bawang merah tu sebab I suka cara macam tu je.
- Lepas bawang tu dah naik bau, warna golden-golden giteww, masukkan bahan yang diblend tadi.
- And then, masukkan ayam, ubi kentang dan serai.
- Jangan lupa masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Bila semua bahan tadi dah start masak, you know what I mean, (bila nampak macam mendidih tu lah kalau tak tau) baru masukkan santan.
- Jangan lupa masukkan tamarind paste or asam keping ye.
- Ayam dah masak, kentang dah empuk, dah boleh dihidang, yayyy.
Macam yang I cakap tadi, senang je kan nak masak ayam masak lemak ni. Don't worry, I suka share resepi yang simple-simple je. Nak share yang susah pun, sis tak pro kalau nak insert apa-apa tips and petua. So, enjoylah resepi yang mudah-mudah ni. Selamat mencuba!
1 Comments
Sedapnya gulai lemak ayam tuh.. Senang pula tu nak memasaknya..
ReplyDelete