How to book ETS ticket online !

July 14, 2018

Hey guys !!

Lama jugak sis tak update apa-apa dekat blog, almaklumlah masih cuba adapt dengan environment baru ni *Sis baru daftar UiTM Dengkil as a foundation in law student*. So, I think we'll be having a Dengkil tour soon in my blog, ahahaha "we'll" tu.

Sebab last three weeks was my very first experience with ETS, so sis nak share sikit how I beli tiket semua tu. Disebabkan sis taktau stesen dia kat mana nak gi beli tiket pun, and sis jenis yg malas drive seorang diri if kena guna waze (bukan malas, tak pro actually), so sis pun decide untuk book tiket online je. Lagi senang actually.

So, before korang book tiket, make sure korang ada rough plan dulu. I mean tarikh nak bertolak etc. So, basically apa yang sis tau tentang ets ni. Dia ada dua jenis class, Gold and Platinum. Sis haritu beli Gold je, almaklumlah awal-awal semester ni kena bajet duit sikit.

So, to those yg barang banyak and rasa macam tak logik kalau nak bawak naik bas, korang boleh naik ETS je, sebab kalau korang ada luggage besar, diorang memang dah prepare tempat letak bag besar kat bahagian hadapan. Dan bag korang yang kecik-kecik tu boleh je letak di bahagian atas tu, panggil apa ntah, hahahaha. Ruang bahagian atas tu pun dah besar actually.

So, sis book yang Gold kan tadi sis dah bagitahu. Well, yg Gold pun dah selesa actually. Selesa lah dari bus and flight yg bajet price tu. Sebab ruang berjalan pun agak besar, and dia ada lebih kurang pantry i think or macam tempat nak beli makanan. But, sis tak try pun haritu sebab journey pun 4 hours lebih je so tak lapar sangat. Banyak habis ke tidur and membaca je. Haaa, nak baca buku pun senang, tak pening.

So untuk book tiket, ada macam-macam website if I'm not mistaken. But, sis selalu guna this webstite je ; https://www.busonlineticket.com/


1. Bukak website tu and fill in the blank je.


So, dekat website tu, just pilih train and masukkan tarikh korang nak bertolak. And kalau korang nak tiket pergi dan balik, boleh pilih yang bahagian 'Return' tu. Dan isi bahagian 'Depart From' mana and nak 'Arrive To' mana.







2. Scan your option.

 Lepas je isi semua tu, dia akan bagi pilihan ets yang masih available. Don't worry, as website ni akan view schedule ETS yang masih available and belum fully booked je. 










And the best things if you use laptop is, korang boleh view photos dia, kalau bus ada certain tu dia akan tunjuk condition bus tu and ets semua sama je hahahaa. Ada jugak gambar stesen/terminal yang kita akan sampai dan kena pergi. Senang kan?




3. Choose your seat.

My advice is pilihla seat sebelah window if korang travel sorang sebab nanti nak tidur susah kalau bukan sebelah window. Like how you guys supposed to place your head if beside korang tu ajnabi, hahahha. After dah pilih seat untuk depart, korang kena pilih seat untuk return pulak. And kena pilih number seat yang sama untuk depart and return. Number seat je yang perlu sama, yang coach tu tak perlu pun. And then, just proceed with the next step.


4. Enter your details.

So, lepas dah pilih semua tu, masukkan lah maklumat diri korang. Yelah kan, takkan halimunan pulak nak travel.









5. Choose your payment method.

Sebab 7Eleven dekat je dengan rumah sis, so sis pilih bayar dekat 7E je. Next, dia akan bagi korang transaction id and barcode tu semua. If korang guna phone, just save or screenshot. Kalau guna laptop, print lah kot hahaha. Then, just pergi ke kaunter and cakap nak bayar for molpay, and give your transaction id semua tu. And they will proceed with your payment. My advice is bayar lah cepat-cepat supaya diorang tak tukar seat korang. And bayar thru 7E valid for 48hours je okay. Take note guys!


6. Print your e-ticket.

So, after dah settle your payment, baru diorang akan emailkan your e-ticket. Akan ada dua email yang masuk after payment tu, first email is for confirmation payment. The second one is for your e-ticket. I print je dua-dua although yang e-ticket je akan digunakan. But, just print dua-dua in case something happened nanti.


So, nanti just pergi je stesen mana yang korang perlu pergi. Pergilah dalam sejam awal or 45 minutes awal. Sebab you have to be there 30 minutes before departure. HAHAHAHA, awalnya sis kasi. Sajalah nak bagi nampak berdisiplin sikit. Kang pergi lambat, ada masalah tengah jalan, haa meraung lah kalian semua.

One more best thing is, dalam train tu, dekat setiap coach, they will paparkan schedule journey korang. So, korang akan tahu di stesen mana diorang berhenti and berapa stesen dah korang dah lalu.
As an example ;

So, ini lah perjalanan sis dan stesen yang sis perlu lalui.

So, untuk balik raya haji ni, sis book tiket gold and platinum. Hee, saja nak try platinum. Nanti, sis update lain apa beza gold and platinum ni. And next week, sis nak balik Penang jap sebab banyak lagi benda nak kena settle and sebenarnya sis rindu gila my two kids. Facetime dengan berdua tu sebab meaangis je, dah end facetime pun menangis lagi. Sabar ye, balik ni siap hampa dua. Tak boleh 2 meters away from me, hahahaa. Stay tuned for more sharing!

If you guys feel free untuk tambah apa-apa maklumat about ETS ni, silalah komen okay. Kita ada ilmu kena kongsi, baru berkat and ilmu tu tak pernah hilang bahkan terus bertambah. Your addition won't offend me, okay ^^










You Might Also Like

0 comments